Direktlänk till inlägg 3 februari 2011

Semlerutor

Av Jossan - 3 februari 2011 23:30

Satt och bläddrade i en IcaKuriren hos mamma och pappa idag.

Nej, det var inte pappas :p

Hittade ett recept i den som jag måste prova att göra till min födelsedag.


Semlerutor                                        
26 stycken


Ingredienser

Deg

2 ½ dl mjölk

♥ 25 g jäst

♥ 3/4 dl strösocker

♥ 1 tsk malen eller stött kardemumma

♥ 1 krm salt

♥ 7 dl (420 g) vetemjöl

♥ 75 g smör


Fyllning

♥ 300 g mandelmassa

♥ 1 dl mjölk

♥ 5 dl vispgrädde

♥ Florsocker till pudring


Gör såhär

Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 30 x 35 centimeter och knappt 2 centimeter tjock, och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15–20 minuter tills brödet har blivit gyllenbrunt. Låt svalna. Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan. Gröp ur det mesta av innanmätet, riv sönder det grovt. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med innanmätet i en bunke. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa. Eller mixa ihop massan i en matberedare. Bred ut fyllningen på jättesemlan. Doppa gärna slickepotten i vatten med jämna mellanrum så klibbar inte fyllningen fast. Vispa grädden fluffigt, men inte för hårt, och bred ut över fyllningen. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna. Skär semlan i rutor och pudra med florsocker.


Tillagningstiden är 40 minuter + tid för jäsning och gräddning


Källa


Hoppas att dom är goda :)

Fick inte in någon bild på dom, konstigt!

Men kika in på "källa" så kan ni se hur dom ser ut :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jossan - 12 december 2013 10:48


En hel del har hänt sedan sist.   Numera är jag förskollärarstudent. Jag trivs bra på utbildningen och jag är nöjd med de studieresultat jag uppnår! Programmet läser jag på distans och jag har precis avslutad min första verksamhetsförlagda utbild...

Av Jossan - 14 april 2013 00:00

Äntligen, efter ett år av slit, har en diskmaskin flyttat in i vårt hem. Det känns så himla skönt! Har tjatat om det både på instagram och Facebook, men alltså förstår ni hur skönt jag tycker att det är?! Innan har diskberget snabbt vuxit till (d...

Av Jossan - 10 april 2013 15:37

Ja, det är som vanligt det här. Ett blogginlägg här och där med långa mellanrum. Det är som att lusten och tiden för att blogga går i perioder, just nu kände jag för att skriva lite. Det var ju faktiskt två månader (!) sen sist...   Våran lil...

Av Jossan - 29 januari 2013 00:54

Sju månader har gått sedan den finaste av alla kom till oss. SJU månader! Det är ju inte riktigt klokt vad fort riden går. Nu är Sixten närmare ett år än nyfödd. Våran lilla snutte! Satt tillsammans med Sara och kollade lite i förlossningsjournal...

Av Jossan - 27 januari 2013 01:02

Sixten är en väldigt lättsam pojke på många sätt och vis. Men när det kommer till det där med sömn är det lite annat. På dagarna går det oftast jättebra att få honom att somna, i vagnen. Inne eller ute spelar ingen roll, bara vagnen gungar somnar ha...

Ovido - Quiz & Flashcards